fbpx

Ahhoz, hogy Ön tökéletesen megfelelhessen a kötelező munkaidő nyilvántartás elvárásainak, érdemes tisztába tennünk az alapfogalmakat, illetve megmutatunk Önnek néhány módszert is.

Mi is az a munkaidő nyilvántartás?

Lényegében a munkavégzés megkezdése és befejezése közötti időt dokumentálja. Nem ugyanaz, mint a jelenléti ív. Utóbbi ugyanis a munkába érkezés és a távozás közötti időt mutatja, azaz egy hosszabb időtartamot látunk benne.

A NAV számára minden hónapban le kell jelenteni, hogy ki, mikor mennyit dolgozott. Ennek formáját nem rögzítik, hiszen a vonatkozó törvény azt mondja ki, hogy a munkáltató nyilvántartja a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét, a szabadság tartamát. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.

A kötelező nyilvántartás tehát a normál munkaidő adatokon kívül tartalmazza a készenlét kezdő és befejező időpontját (ezt jelenléti íven szokás vezetni), a túlórákat és a szabadságokat. Ezen információk alapján tud dolgozni a bérszámfejtő.

A Munka Törvénykönyve lehetőséget ad arra, hogy az írásban előre közölt munkaidő-beosztást használják a hó végén a nyilvántartására. Ehhez az szükséges, hogy legyen a munkáltató által írásban közölt munkaidő-beosztás, és a hó végén az abban foglaltak teljesítését a felek igazolják, valamint, ha a beosztástól eltérő munkavégzés volt (pl. túlóra), az ebből fakadó eltérést naprakészen feltüntessék.

Hogyan készíthető szabályos munkaidő nyilvántartás?

Mivel nincs előírás a nyilvántartás vezetésének pontos módjára, ezért számos lehetőség közül választhat. Vezetheti Excel táblázatban, kinyomtathatja és kifüggesztheti a bejáratnál, hogy írják alá, használhat rá mindenféle félig kész szoftvert, vagy professzionális munkaidő nyilvántartás rendszert. A lényeg, hogy a tartalma megfeleljen az elvárásoknak és (szerintünk) kellő információt adjon a cégvezetőnek a lehetséges fejlesztésekről, szabadságtervezéshez, a cég bővüléséhez… stb.

A munkaidő nyilvántartást alá kell írnia a munkavállalónak?

Nem kötelező aláírni minden nap. Mégis érdemes időnként aláíratni (például havonta egyben), ugyanis jogvita esetén csak az aláírt munkaidő nyilvántartás számít hitelesnek.

Hogyan tudom meg: milyen a jó munkaidő nyilvántartás?

Tőlünk. Cégünk a beléptetésen felül éppen ennek a témának a szakértője, több mint 20 éve. Készítettünk egy tanulmányt, illetve egy oktatósorozatot a témában, melyet most Ön is díjmentesen kérhet.

Kattintson ide, vagy a Munkaidő nyilvántartás módjai menüpontra és iratkozzon fel díjmentes tanulmányunkért. Cserébe megmutatjuk Önnek, hogy miért az OfficeControl a legjobb megoldás, ha professzionális munkaidővel kapcsolatos nyilvántartásvezetés, szabadság- és műszakkezelés a cél.