fbpx

A munkaidőnyilvántartás a munkavégzés megkezdése és befejezése közötti időt dokumentálja. Nem ugyanaz, mint a jelenléti ív. Utóbbi ugyanis a munkába érkezés és a távozás közötti időt mutatja, azaz egy hosszabb időtartamot látunk benne. Ez egy jelentés, amelyet hónapról hónapra el kell készítene minden cégnek, aki munkavállalót foglalkoztat.

Arról, hogyan érdemes elkészíteni már korábban írtunk. Mai bejegyzésünkben megismertetjük a munkaidő nyilvántartás lényegét, célját Önnel.

A nyilvántartás a jelenléti ív alapján készül el. Nincs kötelező formai követelménye, ugyanakkor egyértelműen ki kell derülnie belőle, hogy az egyes munkavállalók mikor, mennyit dolgoztak. A jelenléti ívet sokféle módon lehet elkészíteni: Excel táblázatban vagy kinyomtatott lapon történő aláírással. Mi erre a legjobb szoftveres megoldást ajánljuk.

De mi a különbség a jelenléti ív és a munkaidőnyilvántartás között?

A jelenléti ív nem a munkaidő kezdetét és végét jelzi, hanem a jelenlét kezdetét és végét. A különbség abból az apró tényből fakad, hogy a munkavállaló, amikor beérkezik a munkahelyére jelen van, még nem kezdi meg a munkavégzést. A jelenléti ív lényegében használható egy közgyűlés vagy taggyűlés résztvevőinek regisztrálására, illetve annak rögzítésére, hogy a munkatárs mikor érkezett meg és mikor távozott, de valójában nem méri a munkaidőt. Éppen ezért a beléptető rendszerek, amelyek rögzítik az érkezés és a távozás idejét sem munkaidő nyilvántartást készítenek, hanem jelenléti ívet.

A jelenléti ívre tehát az érkezés és a távozás időpontját írjuk, a munkaidő nyilvántartásra pedig a munka megkezdésének és befejezésének az időpontját. A munkaidőnyilvántartás tartalmazza a rendes és rendkívüli munkaidőt, túlórát, a készenléti időt és a szabadságok idejét. Ezekből azonnal kiolvasható kell legyen a fentiek kezdő és befejező időpontja. Természetesen meg kell felelnie a naprakészség elvén túl a hitelesség és az ellenőrizhetőség elvének is – ahogy írtuk: formai követelmény nincs, de tartalmi van. A munkaidőnyilvántartás tehát részletesen tartalmazza a munkaközi szüneteket, a munkakezdés és befejezés időpontját, a készenlét és túlórák idejét. Ezt egy jelenléti ívvel nem lehet helyettesíteni és ha tökéletesen szeretné vezetni, akkor az meglehetősen macerás.

Munkaidőnyilvántartás vs jelenléti ív

De miért ennyire fontos ez a részletes munkaidő nyilvántartás?

Egyrészt nem mindegy, hogy a munkát milyen jogcímen végezte vagy éppen nem végezte a munkavállaló. Van különbség a szabadság és a szabadnap között. Nem mindegy, hogy pihenő időt vagy szabadnapot kiegyenlítő napot oszt be a munkaadó. Nem mindegy, hogyan számolják az esetleges túlmunkát, hiszen azt – elvileg – pótlékkal együtt kell kifizetnie.

Fontos, hogy a munkaidő nyilvántartás akkor lesz megfelelő, ha azt a munkavégzés helyén vezetik és a munkavállalók és a hatóság is azonnal tudja, bármikor ellenőrizni. Ez utóbbit kiválthatja egy olyan szoftveres megoldás, mint az OfficeControl, amelybe bejelentkezve a munkavállaló mindent naprakészen lát és néhány kattintással kimutatások készíthetőek segítségével a hatóságok számára is. Amennyiben kérdése van a munkaidő nyilvántartás követelményeiről, szeretne egy funkció gazdag, hasznos és hatékony alkalmazást használni ezek elkészítésére, vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen adunk tanácsot is és bemutatjuk Önnek szoftverünk előnyeit.

Kattintson ide, vagy a Munkaidő nyilvántartás módjai menüpontra és iratkozzon fel díjmentes tanulmányunkért. Cserébe megmutatjuk Önnek, hogy miért az OfficeControl a legjobb megoldás, ha professzionális munkaidővel kapcsolatos nyilvántartás vezetés, szabadság- és műszakkezelés a cél.